Refurbishment: Het hergebruiken van materiaal#

Renovatie is een duurzame manier om bestaande gebouwen, ruimtes en producten te herstellen en te vernieuwen zodat ze weer voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Het is een proces waarbij er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bronnen en hernieuwbare energiebronnen, waardoor de ecologische voetafdruk van een project wordt verkleind. Door slim hergebruik van materialen en grondstoffen kunnen we meer duurzame oplossingen realiseren. In deze tekst neem ik je mee in de wereld van het renoveren, de voordelen en de toepassingen.

Wat is opknappen?##

Refurbishment betekent letterlijk ‘herstelwerk’. Het vindt plaats wanneer een bestaand object, gebouw of ruimte wordt gerenoveerd of hersteld. Dit kan gaan van het vervangen van een enkele component tot een complete herinrichting van de gehele ruimte. Het doel van renovatie is altijd om de kwaliteit van het product te verbeteren en er weer een langdurige levensduur aan te geven. Hierdoor is er minder vaak iets nieuws geproduceerd te worden en wordt er bespaard op grondstoffen en energie.

Waarom opknappen?#

Er zijn gerealiseerde voordelen aan renovatie:

Sociale voordelen##

- Renovatie positieve gevolgen op de sociale interactie tussen gebruikers van een ruimte: het heeft een betere omgeving om te werken of te leven.

- Vaak betekent renovatie dat er meer lichtinval mogelijk is.

Milieuvriendelijke voordelen##

- Renovatie is een duurzame manier van bouwen: er is geen materiaalverspilling en het zorgt voor energiebesparing.

- Refurbishment biedt de mogelijkheid om oude gebouwen te verbeteren in termen van energieprestaties en comfort, en dubbele zo onnodige sloop van historische gebouwen.

Economische voordelen##

- Renovatie biedt in de meeste gevallen een snelle manier om de situatie te beschrijven.

- Het kan, met de juiste kennis, op de lange termijn goedkoper zijn dan de bouw van een nieuw gebouw of het vervangen van een product.

- De oplossingen die worden geboden door renovatie, zoals energiebesparing en verbeterd comfort, opgenomen in een lagere energierekening.

Toepassingen#

Renovatie kan overal worden toegepast, van particuliere woningen tot kantoorpanden. begonnen enkele voorbeelden:

Kantoorpanden##

De meeste kantoren worden bijna dagelijks gebruikt. Renovatie kan ervoor zorgen dat deze ruimtes meer ruimte, licht en comfort bieden. Een goed voorbeeld is The Edge in Amsterdam, het kantoor van Deloitte. Het gebouw is geherstructureerd, energievriendelijker gemaakt en is nu een van de meest duurzame kantoren ter wereld.

Industriële gebouwen##

Met de industriële revolutie zijn er veel grote open industriële gebouwen gerealiseerd. Deze gebouwen worden vandaag de dag gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Dit terwijl ze nog maximale potentie hebben voor renovatie. Door ze opnieuw in te sluiten of de binnenkant compleet te vernieuwen, kunnen ze een tweede leven krijgen als voorbeeld een winkel- of woonruimte.

Woningen##

Renovatie is vaak de beste manier om woningen te verduurzamen voor een betere energie-efficiëntie en comfort. Maar het kan ook zijn om een ​​woning toegankelijker te maken, of om de indeling te veranderen.

Renovatie en duurzaamheid#

Een van de grootste voordelen van renovatie is de toenemende duurzaamheid. Door het hergebruik van materialen wordt de verdwenen ecologische voetafdruk van een project verkleind. Bovendien zijn er tal van andere manieren waarop renovatie deelneemt aan de duurzaamheid van een project.

Energie-efficiëntie##

Renovatie is vaak een van de meest effectieve manieren om energie-efficiëntie te bereiken. Door oude gebouwen aan te passen aan de meest recente normen, kan de energiebehoefte gedeeltelijk verminderen. Dit betekent dus ook direct een lagere energierekening.

Herbruikbaarheid materiaal##

Een ander groot voordeel is de bruikbaarheid van materiaal. Door gebruik te maken van bestaande materialen, hoeven er nieuwe materialen te worden geproduceerd. Hierdoor wordt er bespaard op grondstoffen en energie.

Verkleinen van de afvalstroom##

Renovatie zorgt ook voor een geleidelijker afvalstroom en nieuwbouw. Bij nieuwbouw wordt vaak gesproken over afval, terwijl renovatie zich richt op het hergebruik van bestaande materialen.

Conclusie#

Renovatie is een belangrijk onderdeel van de overgang naar duurzaamheid. Door het hergebruik van materialen, het verkorten van de ecologische voetafdruk en het verhogen van de duurzaamheid, draagt ​​renovatie bij aan een betere wereld. Er zijn momenteel vele mogelijkheden voor renovatie, zoals kantoorpanden, woningen en industriële gebouwen. Renovatie biedt ook enorme voordelen in termen van energie-efficiëntie, herbruikbaarheid van materiaal en herinrichting van bestaande gebouwen.